Triathlon European Championships 2014, Kitzbuhel, AKTUALIZOVÁNO

Letošní Mistrovství Evropy, tentokrát v rakouském Kitzbuhelu se neobešlo bez naší účasti (ač v rámci Kid’s TRI Games).

Atmosféra a účast v závodě je nezapomenutelným zážitkem. Pětice našich zástupců bojovala s těmi nejlepšími v Evropě a v neskutečně nabité konkureci promluvila do předních pozic. Slyšet komentátora hlásit stovkám přihlížejích, že z vody právě vylézá „… Jan Čšejka, Ček-Tri-tým, Parubičéé..“ se jen velmi těžko popisuje.

Report ze závodu včetně fotek přineseme vzápětí…

Kitzbuhel nás přivítal relativně chladnějším počasím, než na které jsme si ve vedrech předchozích dnů v Čechách zvykli. Nicméně, voda 22°C byla velmi přijatelná, vzduch teplotou obdobný.

Hned druhý den jsme se směle vrhli do závodů. Atmosféra úžasná, spousty závodníků, spousty diváků, perfektní organizace, vše šlapalo jak švýcarské (vlastně rakouské) hodinky, všude nekonečné modré koberce… prostě závody ve velkém stylu.

Po prvních startech těch nejmenších kategorií ročníků 2007-2008 a ročníků 2005-2006 (pozor – všichni jeli zcela plnohodnotný triatlon se vším všudy, žádný duatlon, či brouzdání se vodou) nastoupil do svého závodu i Matěj Kříž. Naprosto vyrovnanými výkony ve všech disciplínách i v depech si nakonec doběhl pro parádní 8.místo. V konkurenci rakušanů, italů, belgičanů, britů a dalších vynikající výkon. Zúročil nejen své natrénované hodiny a kilometry, ale především zkušenosti z předchozích závodů. Závod proběhl na hodnotných distancích 200m / 4,6km / 1500m.

Mezi mladšími žákyněmi se nastart postavila i naše Šárka Půstová. V konkureci svých i o rok starších vrstevnic ve své kategorii bojovala velmi, velmi slušně. Až tak, že v závěrečném běžeckém okruhu ji chytla nepříjemná křeč mezižeberních svalů, která ji zřejmě stála dvě pozice na cílové pásce. Konečné 9. místo je však ale možné i tak považovat za úspěch.

Honza Čejka startoval o několik minut před Šárkou v závodě mladších žáků. Jeho plavecké schopnosti znamenaly vedoucí pozici po první části závodu, z vody tedy vylézal za výrazného komentování moderátorem závodu na první pozici. Tu však v cyklistické části ztratil a ani obrovská bojovnost v závěrečném běhu nepomohla k lepšímu, než v cíli 14. místu. Závod takového kalibru si ale evidentně obrovsky užil.

Po pauze nastoupili do závodu kategorie 14 let a výše. Mezi kluky byl na startu připraven Filip Vyskočil, mezi dívkami, které startovaly hodinu po klucích, také Pavla Kmoníčková.

Filip rozjel závod ve velkém stylu. Z vody vylézal na 5. pozici (4. mezi dorostenci), bezproblémové depo a 9. nejrychlejší čas na cyklistice znamenalo výbornou pozici pro závěrečný běh. Ten měl 6. nejrychlejší, ovšem k jeho nemilému překvapení se jeho číslo objevilo v penality boxu. Zatí přeci jen ještě malé zkušenosti znamenaly v obrovském tempu závodu výpadek a minutí panality boxu a proběhnutí cílem. Ačkoli na fantastickém 7. místě, ve výsledkové listině se nakonec u jeho jména objevilo, nutno řící v souladu s pravidly, DQ – penality nicht abgesessen. I to se ale stane…

Pavla začala relativně pomalejším plaváním (do budoucna již bude třeba v tomto trochu zapracovat…). Špičkově zvládnuté depo, parádní 6. nejrychlejší cyklistika a vynikající i druhé depo, vč. přezouvání znamenaly obrovský posun kupředu a velmi, velmi dobře zvládnutým během dokončila, stejně jako v úvodu Matěj, na 8.místě.

Výsledkové listiny najdete na stránkách http://www.triathlon.kitz.net/asp_service/upload/content/TK_gender.pdf

Následující dny jsem věnovali krátkým vyjížďkám po okolí (nutno říci, že Kitzbuhel není pro silničkáře až tak příznivá destinace …) a především sledováním závodů Mistrovství Evropy, a to jak juniorů a juniorek, tak dospělých. Že bylo na co se dívat, svědčí účast úřadujících olympijských vítězů jak mezi ženami, tak mezi muži.

Na závěr reportu přidáme několik oficiálních videí, jak z hlavních závodů Mistrovství Evropy, tak ze závodu Kids TRI Games 2014.

 

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.